Jak zapobiegać rakowi jelita grubego

  • dieta powinna być zróżnicowana pod względem składników pokarmowych, jak również odżywczych;
  • spożywaj duże ilości owoców, warzyw, gdyż są bogate w flawonoidy – związki o charakterze przeciwnowotworowym;
  • dieta bogata w błonnik, czyli produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, graham, kasze, ryż brązowy) oraz warzywa (w szczególności strączkowe) oraz owoce, zapobiega zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach, reguluje pracę jelit;
  • ogranicz spożycie cukru i produktów w niego bogatych (lizaki, ciasteczka, ciasta, czekolada);
  • ogranicz spożycie tłuszczów, a w szczególności tłuszczów nasyconych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, znajdujące się w mięsie, produktach mlecznych i maśle).
  • spożywaj około 150 g mięsa dziennie oraz ogranicz spożycie czerwonego mięsa – maksymalnie 2 razy w tygodniu;
  • jedz ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ odpornościowy, oraz jod regulujący przemianę materii;
  • nie dodawaj soli oraz przypraw ją zawierających do potraw; sód zatrzymuje wodę w organizmie oraz zwiększa ciśnienie tętnicze krwi;
  • pij 1,5 litra wody w ciągu dnia, najlepiej wysokozmineralizowanej – zawiera odpowiednią ilość jonów magnezu oraz wapnia; ponadto wypijanie 2 filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia może skutecznie przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych, gdyż jest bogatym źródłem flawonoidów zwalczających komórki nowotworowe;
  • ogranicz spożycie alkoholu;
  • ćwicz 3 razy w tygodniu po 30 minut (marsz, jazda na rowerze, pływanie);
  • nie dopuszczaj do otyłości lub nadwagi, gdyż taki stan zwiększa nawet 3-krotnie ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.
Udostępnij artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *